Sziasztok!!!
A maglisztek manapság nem csak a paleolit, vegetáriánus, vegán táplálkozás lényeges elemei, hanem megtalálhatók minden reformtáplálkozást folytató háziasszony konyhájában. Érdemes tudni, hogy a maglisztek különböző magok hideg sajtolási maradékának megőrlésével keletkeznek.
Miért előnyös a fogyasztásuk?
Tartalmazzák a magok értékes tápanyagait, azonban zsír-, kalória- és szénhidráttartalmuk lényegesen alacsonyabb, mert az olajokat kinyerik belőlük. Az olajtartalom kinyerése után omega-6 zsírsav tartalmuk jelentősen csökken, így biztonságosan süthetünk vele. Az omega-6 zsírsav ugyanis hevítés hatására gyulladást keltő anyaggá alakul. A maglisztek fehérjetartalma magas, ezért a vegetáriánusoknak és a vegánoknak is érdemes használniuk őket. Magas rosttartalmukból fakad, hogy növelik a jóllakottság érzését, ezért fogyasztása után nem érzünk késztetést nassolásra. Könnyebben emészthetők, mint a búzalisztek. A vércukorszintet is karbantartja, mivel fogyasztás után nem alakul át glükózzá. Gluténérzékenyek is használhatják őket!
A maglisztek tárháza bizony elég széles palettán mozog. Pl.: napraforgóbél-, mandula-, gesztenye-, kókusz-, amaránt-, mák-, tökmag-, lenmag-, szezámmagliszt, stb. Ezekből számos sós és édes finomságot készíthettek. Recepteket itt találtok:
http://www.mytaste.hu/k/maglisztes.html
Ezekkel a lisztekkel nem egyszerű dolgozni, ezért érdemes már kipróbált receptek szerint összeállítani az ételeket a siker érdekében!
Jó főzőcskézést!