Sziasztok!
Lassan beköszönt az ősz és a hűvös esték! A befőttkészítés és lekvárfőzés is a végére ért. Itt az ideje, hogy az aszalványok is nagyobb szerepet kapjanak életünkben!
Először is nézzük mi az az aszalás?
Az aszalás során a friss gyümölcsök víztartalmának jelentős csökkenését érjük el. Ezt megtehetjük napon való aszalással, vagy otthon a sütőben kb. 60 fokon. Az művelet 6 órától több napig is eltarthat. Tartósítószer nélkül akár egy évig is megőrzik szavatosságukat. Fontos, hogy hozzáadott cukrot nem tartalmaznak. Az aszalás akkor sikeres, ha a gyümölcsöt összenyomva már nem préselhető ki belőle folyadék, de maga a gyümölcs rugalmas maradt. Az elkészült aszalványokat száraz, szellős, hűvös helyen, dobozban érdemes tárolni.Miért előnyös a fogyasztásuk?
1. Megőrzik az eredeti gyümölcs aromáját, valamint vitamin- (pl. karotin, B1, B2-vitamin, niacin, C-vitamin) és ásványi anyag- (pl. kalcium, kálium, vas, réz) tartalmának nagy részét.
2. Édesség helyett nassolni valóként is fogyaszthatjuk.
3. Magas a rosttartalmuk, ami miatt természetes gyógymódját képezhetik a székrekedésnek.
4. Telítettségérzetet biztosítanak.
5. Megfőzve bővül a konyhai felhasználhatóságuk. Ehetjük magában melegen, kompótként, áttörve lekvár helyett, sütemény vagy húsételek töltelékeként, mártások összetevőjeként, vagy müzlikbe és salátákba keverve. A téli időszakban sütiket is díszíthetünk velük.
Ha nincs lehetőségünk otthoni körülmények között elkészíteni őket, a Herba-Med Centrumban beszerezhetjük valamennyi változatot!
Legismertebb képviselőik: szilva, alma, körte, sárgabarack, meggy, vörös- és fekete áfonya, eper, szőlő (mazsola), aranymazsola, füge, datolya, banán, ananász, mangó, papaya, galagonya.
Az alábbi oldalon találtok recepteket a felhasználáshoz:
http://www.nosalty.hu/alapanyag/aszalt-gyumolcsok?order=abc.
Készíthettek belőlük muffint, gyümölcskenyeret, müzliszeleteket, trüffel golyókat, csirkecombokat, vagy amit megkívántok!