Jó reggelt!!!
Összegyűjtöttük Nektek a dió és a mogyoró jótékony hatásait!
Kezdjük a dióval!
A diólevél fő hatóanyagként juglont, flavonoidokat, cseranyagokat, kevés illóolajat és C-vitamint tartalmaz.
A dió gyümölcse, azaz a magja, is számos értékes anyagot tartalmaz: telítetlen zsírsavakat, fehérjét, ásványi anyagokat (Mg, K, Ca), és vitaminokat (E-, B-vitamin). Gyógyhatását tekintve többek között gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, összehúzó hatású. Tea formájában elsősorban gyomor- és bélhurut, hasmenés kezelésére, valamint a húgyutak fertőtlenítésére használják. Levelének forrázatát borogatás formájában illetve lemosásra használják fekélyek, kelések, ekcéma, akne, gyulladásos sebek gyógyítására, továbbá izzadás ellen. Ezenkívül gargarizálószerként torokgyulladás esetén hatásos, ülőfürdőként pedig aranyér kezelésére jó. A dió felhasználásával kozmetikumok is készülnek, egyes hajfestékek, napozóolajok a juglon átalakulási termékeit tartalmazzák. A szárított a dió hajfestésre házilag is használható.
A mogyoró termése értékes tápanyag. Magas olajtartalma miatt 100 grammonként nagyjából 560 kalóriát tartalmaz. Ez a növényi zsiradék alapvetően telítetlen zsírsavakból áll, amelyek nem növelik a koleszterinszintet és nem károsítják az érfalakat. Ezért fogyasztása csökkenti a szívbetegségek kockázatát. Emellett sok benne a növényi rost meglehetősen sok B1-, B2-, C-, H- és E-vitamint és minden más élelmiszernél több rezet tartalmaz. Kalcium, magnézium, vastartalma is jelentős.
Mindkét rágcsálnivaló serkenti az agyműködést és növeli a koncentrálóképességet!