Sziasztok!
Hogy álltok a fügével? Szoktatok sütni-főzni ezzel a nagyszerű gyümölccsel?
Édes ételekhez, nyers sonka és szalámi mellé, sajtokkal egyaránt fogyaszthatjuk egy pohár bor mellé. Húsok pompás kiegészítője lehet, és desszerteket is készíthetünk belőle, melynek csak a fantázia szab határt. Mielőtt belevágnánk a receptek felderítésébe, nézzük meg milyen hasznos tápanyagok találhatók benne.
A füge a Közel-Keleten őshonos növény, de már az egész világot meghódította. Ásványi anyag tartalma magas. Bővelkedik kalciumban, káliumban, magnéziumban, foszforban, rézben, valamint vasban. A-, B1-, B2-vitaminokban gazdag.
Magas rosttartalma miatt a testsúlycsökkentésben, emésztésben is fontos szerepe van, de túlfogyasztása súlygyarapodáshoz vezethet. Fokozza a bélműködést, székrekedéses panaszokban kiválóan alkalmazható. Csökkenti a vastagbélrák kockázatát. A szárított füge omega-3, omega-6 és polifenol tartalma csökkenti a szívbetegségek kockázatát.Nos nézzük akkor a felhasználását:
A fügéből készíthetünk bort, lekvárt, mártást, süteményeket, köreteket. Nyersen is felhasználhatjuk salátákhoz, vagy önmagában is fogyaszthatjuk.
Recepteket az alábbi linkeken találtok:
http://www.kiskegyed.hu/kiskegyed-konyhaja/kiskegyed-konyhaja/a-legjobb-fuges-receptek-116630
http://www.nosalty.hu/alapanyag/fuge
http://www.ritakonyhaja.hu/component/tag/f%C3%BCge.html